Elitishockeygymnasium

Huddingegymnasiet bedriver tillsammans med Huddinge Hockey en nationellt godkänd indrottsutbildning (NIU) auktoriserad av Svenska Ishockeyförbundet. Ishockeygymnasiet är en central del av klubbens elitverksamhet där talangfulla spelare med god handledning och bra träningsförutsättningar ska kunna utvecklas till spelare på elitnivå. Som elev på ishockeygymnasiet i Huddinge ställs du inte bara inför idrottsliga utmaningar utan du ska även klara av studierna med goda resultat.

Studier och träning

NIU-utbildningen innebär att du som sökande får stor möjlighet att kombinera studier på gymnasienivå med en fortsatt satsning mot elitnivån inom ishockey.
Huddingegymnasiet kan f.n. erbjuda utbildning inom följande program:

NA-programmet
 – inriktning Natur

SA-programmet
– inriktning Beteende och Samhälle

EK-programmet
– inriktning Ekonomi och inriktning Juridik

TE-programmet
– inriktning Informations och Medieteknik

BF-programmet
- i samarbete med Sågbäcksgymnasiet

BA-programmet
– i samarbete med Sågbäcksgymnasiet

Idrottsinriktningen fördelas på Idrottsspecialisering 1, 2 och 3 samt Tränings- och tävlingslära 1 som tillsammans utgör 400 poäng av de 2500 poäng som alla elever läser på gymnasiet under 3 år. Kurserna är fördelade på två förmiddagar i veckan inom skolschemat och totalt erbjuds ca 5 timmar ishockeyutbildning i veckan per spelare. Totalt tränar eleverna mellan 8-10 gånger och spelar 2-3 matcher i veckan. För att klara träningsmängden på bästa sätt erbjuder skolan förstärkt mellanmål vid förmiddagsträningar och matlåda mellan skola och den ordinarie lagträningen kvällstid.

Idrottsspecialisering/ Tränings- och tävlingslära – ishockey bedrivs två gånger i veckan inom skolschemat på förmiddagar. Här förenas kvalificerad ishockeyträning med studier på gymnasienivå.

I genomsnitt tränar eleverna 6-8 gånger och spelar två till tre matcher i veckan. För att klara denna träningsmängd på bästa sätt erbjuder skolan förstärkt mellanmål vid förmiddagsträningar och matlåda mellan skola och den ordinarie lagträningen kvällstid.
Huddinge IK kontrollerar att antagen elitishockeygymnasieelev registreras och ges möjlighet till spel och träning i Huddinge Hockeys J18, J20 eller A-lag (representationslag) eller annan förening i den utsträckning och på den nivå som bäst gagnar elevens ishockeymässiga utbildning.

Du får aldrig glömma bort att du i grunden går på ett nationellt gymnasieprogram som kommer att kräva målinriktat och hårt arbete. Eget ansvar och inre driv är en förutsättning, vilket kombinerat med bra träningsmöjligheter och vår expertis kommer kunna ta dig hela vägen mot eliten. Vi har verktygen, det är upp till dig att använda dem.

Lärare/Tränare

Utbildningen leds av:

Anders Selin, 5-årig akademisk utbildning från Gymnastik- och Idrottshögskolan samt Elittränarutbildad från svenska ishockeyförbundets tränarutbildning.

Magnus Jansson, steg 2 elittränarutbildad från svenska ishockeyförbundets tränarutbildning samt huvudtränare för Huddinge J-18 

Johan Ruud, steg 3 utbildad målvaktstränare från svenska ishockeyförbundets tränarutbildning. 

Fredrik Mälberg, elittränarutbildad från svenska ishockeyförbundets tränarutbildning, huvudtränare för Huddinges A-lag samt föreningens sportchef.

Antagningsprocessen

NIU är en nationellt godkänd idrottsutbildning där antagningen ska ske inom vissa bestämda ramar.
Eleverna är begränsade till att välja 4 alternativa NIU skolor/föreningar, utan inbördes rangordning, så tänk igenom valen ordentligt. I början av september öppnar webbansökan. Det sker via svenska ishockeyförbundets hemsida, se länk nedan.

Viktiga datum:

12/9 öppnar webbansökan. Det sker via
Svenska ishockeyförbundets hemsida.

1/12 ska ansökan vara inlämnad och klar och eventuella ändringar ska vara gjorda.

25/1, innan gymnasieansökan ska besked om antagning meddelats. Förhoppningen är dock att de ska få beskedet så tidigt som möjligt efter 1/12.

1/1 kan begäran om svar från elever som blivit erbjuden plats skickas från skolan/klubben.

Från 10/10 kan elever i samförstånd med vårdnadshavare få ett "tidigt erbjudande" om plats. (Bindande vid svar JA). Eleverna kan även få ett "tidigt avslag" vilket ger chansen att ändra sin ansökan.

26/1 är sista svarsdatum för eleverna, efter det är platserbjudandet förverkat.

Under tiden fram till dess att ansökningsperioden har gått ut, sker kontakter med klubbtränare och distriktstränare samt provträningar och scouting. Bedömning och ranking av sökande elever genomförs av respektive arrangerande gymnasium, samverkande förening och den instruktör som ansvarar för träningen.

Reservplats kan erbjudas spelare, vilket innebär att de får en plats om någon av de antagna spelarna väljer att tacka nej eller hoppar av.
Skulle det visa sig att trupperna i föreningen förändras mycket under hösten, och fler platser kan erbjudas, så får även ett nej/avslag ändras till ett erbjudande om plats förutsatt att eleven inte tackat ja till en plats på annan ort.

Vem kan du kontakta vid frågor?

Anders Selin, lärare/tränare Huddingegymnasiet
tel: 08-535 373 14
anders.selin@huddinge.se

Åsa Spoonberg, studievägledare 
Huddingegymnasiet
tel. 08-535 374 02
asa.spoonberg@huddinge.se

 

Huddinge IK

 

Ladda ner ishockeyfolder här!

Skriv ut denna sida
Huddinge kommun - Logo

      Gymnasievägen 3, Postadress: 141 85 Huddinge | Tel: 08-535 373 01, Fax 08-535 373 03 | Informationsansvarig: Mats Johansson, Webbredaktör: Webbredaktionen